Festtaler
Taler
Bryllup
Konfirmasjon
Jubileum
Dåp
Herrenes tale
Damenes tale
Andre festtaler
Takk for maten
Hjelpedokument
Limericker
Sitater og ordtak
Gode historier
Artig Historikk
Råd og tips til taleholderen
Forloverboken
Festsanger

Bryllupstaler - rekkefølge

I et bryllup holdes det mange bryllupstaler. Hvem som skal holde tale og når, følger normalt et visst oppsett. Vi skal på denne siden gi deg oppsette som normalt blir fulgt, men det er jo selvsagt ingen lov som sier at det er slik man må ha det.

Skikk og bruk - VelkommenRekkefølgen på bryllupstalene følger et gitt oppsett

Når gjesten har inntatt plassene sine ved bryllupsbordet, venter man til brudeparet har satt seg før man selv setter seg ned på stolen. Det ønskes da velkommen og dette er det normalt en av vertskapet som gjør. Vertskapet i et bryllup er gjerne brudeparets foreldre.
Når det ønskes velkommen, blir toastmasteren presentert og det er han elle rhun som skal holde orden på den videre gangen under bryllupsmiddagen. Toastmasteren er blitt spurt på forhånd om denne oppgaven, slik at middagen skal forløpe så ryddig og ordnet som mulig. Det er mange sanger og taler i et bryllup, så dette er en viktig oppgave.
Toastmasteren presenterer de som skal holde tale og dette blir gjort i denne rekkefølgen:
 • Brudens far
  Brudens far er den første av hovedtalene under bryllupsmiddagen. Brudens far er gjerne en tale forundet med flotte ord til bruden og brudgommen. Historier fra brudens oppvekst er gjerne med i denne talen, men det er jo selvfølgelig opp til hver enkelt.
 • Brudgommen
  Brudgommens tale er den andre av hovedtalene. Han skal etter "gammel skikk" takke sine svigerforeldre for bruden, men i dagens normer blir dette en klisjé. Brudgommen forteller gjerne om da han traff sin utkårede og sitt første møte med familien hennes.
 • Bruden
  Ingen påkrevet tale, men har i den senere tid blitt mer og mer vanlig. Om bruden skal holde tale, tilhører denne en av hovedtalene og hun skal holde tale før forloverne.
 • Brudens forlover
  Brudens forlover er den neste hovedtalen. Brudens forlover holder gjerne en humoristisk og følelsesladet tale til sin venninne. Om oppvekst, vennskap og artige historier hun har opplevd sammen med bruden.
 • Brudgommens forlover
  Brudgommens forlover holder den siste av de "påkrevde" hovedtalene under bryllupsmiddagen. Brudgommens forlover fortelle også gjerne om oppvekst og vennskap til brudgommen. Talen bærer somregel preg av mye humor.
Etter disse hovedtalene er ordet mer fritt, men i et bryllup sier man normalt ifra til toastmasteren at man vil si noen ord. Da kan denne tilpasse når det passer og fremføre bryllupstalene. Nedenstående liste er bare et forslag, men viser en normal rekkefølge som toastmasteren kan presentere eventuelle talere.
 • Brudgommens far
 • Brudens mor
 • Brudgommens mor
 • Besteforeldre/Faddere
 • Søsken
 • Venner
 • Takk for maten - tale
  Dette er siste tale under bryllupsmiddagen. Personen som gjør dette er gjerne spurt på forhånd, slik at man kan gjøre forberedelser. Det være seg finne en historie, artige elementer, samt gjøre litt research vedrørende menyen som er blitt servert.

Nervøs for bryllupstalen?

Å holde en tale er noe av de færreste av oss er vant til. Du er ikke alene om du er nervøs for dette. Vi har laget et dokument som gir deg tips og råd til fremførelsen og dette kan være nyttig informasjon som er verdt å lese gjennom. Tips og råd laster du ned direkte fra Festtaler og åpner det i Word.
 

"Fine tips her - toastmasteroppgaven gikk enklere"

Rekkefølge på talene i et bryllup

Les mer om bryllupstaler
Websalg AS
Bølerveien 11, 1455 Nordre Frogn
© www.festtaler.com - Orgnr: 986 600 116 - Sideoversikt